Sposób przygotowania:
Pyszna domowa zupa grzybowa
Ciasto rozwałkować,wykroić 4 okrągłe placki.Ich średnica powinna być o 2 cm większa od średnicy żaroodpornych miseczek, lub talerzy,w których podawana będzie zupa. Ciasto chłodzić 30 min.pod przykryciem. Grzyby na 10 min.namoczyć w 1/2 l wody. Obrana cebulę pokroić w drobną kosteczkę,a pietruszkę drobno posiekać. Cebulę i pietruszkę poddusić w maśle,oprószyć mąką i krótko podsmażyć. Dodać śmietanę i gotować 10 min. Grzyby gotować 20 min w wodzie w której uprzednio były moczone i przecedzić. Wywar grzybowy dodać do cebuli, pietruszki i śmietany. Doprawić do smaku i dodać grzyby. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych krawędzie naczyń posmarować jajkiem, ułożyć na nich placki ciasta i lekko docisnąć,aby szczelnie przylegały do brzegów miseczek. Powierzchnię ciasta posmarować jajkiem i upiec na złoty kolor.