kolczyk15

kolczyk15

Szef Kuchni
[Przepisów: 26]

Pyszna domowa zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pieczemy ok.6 min.w temp.220 st

Pyszna domowa zupa grzybowa

Składniki:

Pyszna domowa zupa grzybowa

 

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyzki maki
  • 1/4 l śmietany
  • łyżeczka bulionu mięsnego w proszku
  • sól i biały pieprz
  • 1 roztrzepane jajko.

Sposób przygotowania:

Pyszna domowa zupa grzybowa
Ciasto rozwałkować,wykroić 4 okrągłe placki.Ich średnica powinna być o 2 cm większa od średnicy żaroodpornych miseczek, lub talerzy,w których podawana będzie zupa. Ciasto chłodzić 30 min.pod przykryciem. Grzyby na 10 min.namoczyć w 1/2 l wody. Obrana cebulę pokroić w drobną kosteczkę,a pietruszkę drobno posiekać. Cebulę i pietruszkę poddusić w maśle,oprószyć mąką i krótko podsmażyć. Dodać śmietanę i gotować 10 min. Grzyby gotować 20 min w wodzie w której uprzednio były moczone i przecedzić. Wywar grzybowy dodać do cebuli, pietruszki i śmietany. Doprawić do smaku i dodać grzyby. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych krawędzie naczyń posmarować jajkiem, ułożyć na nich placki ciasta i lekko docisnąć,aby szczelnie przylegały do brzegów miseczek. Powierzchnię ciasta posmarować jajkiem i upiec na złoty kolor.