Sposób przygotowania:
Pyszna zarzucajka
Mięso myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Gotujemy przez około półtorej godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę startą na tarce jarzynowej. Gotujemy pół godziny.
Wrzucamy odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy boczek do zupy, a na tłuszcz, który się wytopił, wsypujemy mąkę, podsmażamy i dodajemy zasmażkę do zupy.
Przyprawiamy zupę majerankiem, pieprzem i solą i gotujemy jeszcze kilka minut.
Gotujemy przez około półtorej godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę startą na tarce jarzynowej. Gotujemy pół godziny.
Wrzucamy odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotujemy 20 minut.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy boczek do zupy, a na tłuszcz, który się wytopił, wsypujemy mąkę, podsmażamy i dodajemy zasmażkę do zupy.
Przyprawiamy zupę majerankiem, pieprzem i solą i gotujemy jeszcze kilka minut.