Anastazja324

Anastazja324

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Pyszne babeczki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te pyszne domowe babeczki są łatwe i szybkie w przygotowaniu,idealne na podwieczorek.

Pyszne babeczki z bitą śmietaną

Składniki:

Pyszne babeczki z bitą śmietaną

 

  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 30 dag maki pszennej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 ml likieru miętowego
  • 20 g polewy czekoladowej
  • tłuszcz do posmarowania foremek
  • bułka tarta
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pyszne babeczki z bitą śmietaną
Z masła,cukru,jajka i maki zagnieść kruche ciasto.Uformować kulę,zawinąć ją w folię i chłodzić 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Ciasto podzielić na 12 porcji.12 foremek o średnicy 9 cm posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Porcje ciata rozwałkować i wyłożyć nimi foremki.Piec 15 minut.
Śmietanę kremówkę ubić,dodać cukier i likier,wymieszać.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej woy i od razu dodać do śmietany,ostrożnie wymieszać.Stężałą śmietanę rzełożyć do szprycy z szeroką końcówką i wycisnąć na ostudzone babeczki.Wstawić je do lodówki na godzinę.Gotowe babeczki posypać wiórkami polewy czekoladowej i udekorować listkami mięty.