Sposób przygotowania:
Pyszne bułeczki z czarnym sezamem
Do dużej miski wsypać na początek 2 szklanki mąki, sól. Drożdże wymieszać z cukrem, zalać 1/3 szklanki mleka, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy, jajo, wymieszać. Dodać lekko przestudzone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, dodawać stopniowo mąkę. Wyłożyć ciasto na blat, wyrabiać podsypując mąką, tak by nie kleiło się do rąk. Gotową kulę posmarować olejem, odstawić na wysypaną mąką deskę w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na kulki - wyszło mi 12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka rozsmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać sezamem. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut - a w tym czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Piec ok. 25 minut w temp. do momentu uzyskania złocistego/ rumianego koloru:) Najlepsze są ciepłe ( nie gorące) z prawdziwym masłem lub jak u mnie - z jogurtowym, puszystym serkiem, pomidorem i zieleniną.
luna