gabiibag

gabiibag

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bułeczki, których smak możesz zmieniać w zależności od dodatków.

Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.

 

  • Składniki na 50 sztuk( w zależności od wielkości):

 

  • 1 l mocno ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1400 g maki pszennej tortowej lub orkiszowej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 12 żółtek koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 400 g masła, bardzo miękkiego
  • Dodatki:
  • ser,
  • zioła,
  • szczypior,
  • sezam,
  • żółtko,
  • 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Przygotowanie: •Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże,2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż powstanie pianka. •Mąkę przesiewamy, dodać pozostały cukier,sól,rozczyn(z drożdży),żółtka,pozostałe mleko.Wyrobić mikserem.Dodać masło cały czas zagniatając. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. •Ponownie zagnieść ciasto. Wyłożyć i podzielić na ok. 50 części( po ok.50g każda).Formować kiulki i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Ponownie odstawić na godzinę. •Posmarować żółtkiem z łyżką mleka.Mozna posypać od razu sezamem, ziołami lub szczypiorem. Jeśli wolimy wersję serem 5 min. Przed końcem pieczenia posypać bułeczki. •Piec w temperaturze 180 stopni przez 22 minuty do zarumienienia •
Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
2 łyżeczki cukru i 2 mąki. wymieszać i odstawić w ciepłe mijce do powstania pianki.
Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Mąkę przesiewamy, dodać pozostały cukier,sól,rozczyn(z drożdży),żółtka,pozostałe mleko.Wyrobić mikserem.Dodać masło cały czas zagniatając. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Ponownie zagnieść ciasto. Wyłożyć i podzielić na ok. 50 części( po ok.50g każda).Formować kiulki i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Ponownie odstawić na godzinę.
Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Posmarować żółtkiem z łyżką mleka.Mozna posypać od razu sezamem, ziołami lub szczypiorem. Jeśli wolimy wersję serem 5 min. Przed końcem pieczenia posypać bułeczki. • Piec w temperaturze 180 stopni przez 22 minuty do zarumienienia •