Sposób przygotowania:
Pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Przygotowanie: •Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże,2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż powstanie pianka. •Mąkę przesiewamy, dodać pozostały cukier,sól,rozczyn(z drożdży),żółtka,pozostałe mleko.Wyrobić mikserem.Dodać masło cały czas zagniatając. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. •Ponownie zagnieść ciasto. Wyłożyć i podzielić na ok. 50 części( po ok.50g każda).Formować kiulki i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Ponownie odstawić na godzinę. •Posmarować żółtkiem z łyżką mleka.Mozna posypać od razu sezamem, ziołami lub szczypiorem. Jeśli wolimy wersję serem 5 min. Przed końcem pieczenia posypać bułeczki. •Piec w temperaturze 180 stopni przez 22 minuty do zarumienienia •