Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto balowe
Zaczynamy od mleka skondensowanego, które gotujemy przez 3 godziny i studzimy. Ciastorobi się dokładnie tak jak biszkopt Oddzielamy białka od żółtek. Mąki przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno i kolejno dodajemy cukier i po jednym żółtku. Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 175-180 st C Studzimy i przekrawamy na dwa blaty Masa budyniowa: Szklankę mleka odlewamy, resztę stawiamy na ogniu Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy odlane mleko i mąkę- bardzo dokładnie ucieramy mikserem, żeby nie zrobiły se grudki- wlewamy do gotującego sie mleka Ciągle mieszamy, aż całość sie zagotuje i studzimy. Masło ucieramy na puch i do wyczerpania dodajemy po łyżce budyniu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fix. Teraz zostało już tylko składanie ciasta Na dół dajemy jeden blat ciasta, wykładamy masę budyniową, układamy herbatniki, kajmak, krakersy, śmietana, drugi blat ciasta. Na górę można dać polewę lub posypać cukrem pudrem. Do masy można dodać alkohol, podkręci i lekko zaostrzy smak ciasta, ale nie było go w przepisie. Smacznego:)