Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto na biszkopcieBISZKOPT :
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany. Chwilę ubijać a potem dodać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Następnie wymieszane suche składniki wsypać do sitka do przesiewania i porcjami dodawać do masy delikatnie mieszając.Gotowe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary formy 22 x 29 cm ), wyrównać powierzchnię i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA :
W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka. Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem. Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, cały czas mieszając.
GALARETKA , ŚMIETANA i PRZEŁOŻENIE :
W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki. Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno. Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce. Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.
c.d. przelożenia
W wolne przestrzenie między masą przełożyć tężejącą galaretkę i zakryć drugim plackiem. Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.
c.d. przełożenia
Potem wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć na górę śmietanę. Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
monikaT83
zbysiowa
zewa