zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pyszne ciasto na biszkopcie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Biszkopt, masa, galaretka i bita śmietana w zestawieniu ze sobą tworzą pyszne ciasto idealne na każdą okazję.

Pyszne ciasto na biszkopcie

Składniki:

Pyszne ciasto na biszkopcie

BISZKOPT :

  • 5 jajek ( L )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szk domowego cukru waniliowego
  • 1/4 szk cukru białego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 budyniu waniliowego
  • 1/4 szk oleju rzepakowego

 

MASA :

  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 250 g miękkiego masła

 

GALARETKA :

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 850 ml gorącej przegotowanej wody

 

BITA ŚMIETANA :

 

  • posypka czerwona do ciast

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto na biszkopcie

BISZKOPT :

Pyszne ciasto na biszkopcie
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i białka umieścić w robocie z końcówką do ubijania piany. Chwilę ubijać a potem dodać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku a gdy się wszystko połączy wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Następnie wymieszane suche składniki wsypać do sitka do przesiewania i porcjami dodawać do masy delikatnie mieszając.Gotowe ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( wymiary formy 22 x 29 cm ), wyrównać powierzchnię i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :

Pyszne ciasto na biszkopcie
Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń cały czas mieszając.

W garnku zagotować połowę mleka, w drugiej połowie wymieszać żółtka, cukier, mąkę i budyń i wlać do gotującego się mleka. Cały czas energicznie mieszając ugotować budyń i potem go wystudzić pod przykryciem. Gdy wystygnie utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, cały czas mieszając.

GALARETKA , ŚMIETANA i PRZEŁOŻENIE :

Pyszne ciasto na biszkopcie
Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.

W gorącej i przegotowanej wodzie wymieszać dokładnie galaretki. Wystudzić je i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Śmietanę przelać do miski, chwilę ubijać a potem dodać cukier i ubić na sztywno. Zostawić do wykończenia ciasta w lodówce. Na biszkopt wyłożyć masę robiąc ukośnie pasy, między nimi cienko posmarować masą biszkopt.

c.d. przelożenia

Pyszne ciasto na biszkopcie
W wolne przestrzenie między masą przelożyć tężejacą galaretkę i zakryć drugim plackiem.

W wolne przestrzenie między masą przełożyć tężejącą galaretkę i zakryć drugim plackiem. Nasączyć i wstawić do lodówki na około 15 minut.

c.d. przełożenia

Pyszne ciasto na biszkopcie
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia a potem kroić w kostkę.

Potem wyjąc ciasto z lodówki i wyłożyć na górę śmietanę. Lekko wyrównać powierzchnię, można użyć ząbkowanej szpatułki i posypać posypką.Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.