Sposób przygotowania:
Pyszne domowe burgery
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.
Smacznego.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.
Smacznego.