Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pyszne domowe burgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne aromatyczne mięso. Zapraszam.

Pyszne domowe burgery

Składniki:

Pyszne domowe burgery

Rozczyn:

Ciasto:

Mięso:

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pyszne domowe burgery
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.

7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.

Smacznego.