Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Burger-Sałatka Cobb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Sycące i pyszne danie! Nie ma nic lepszego niż burger domowej roboty. Burger-Sałatka Cobb w połączeniu z frytkami domowej roboty będzie smakował każdemu!

Burger-Sałatka Cobb

Składniki:

Burger-Sałatka Cobb

 

  • 2 piersi kurczaka

 

  • 2 łyżki sera gorgonzola

 

  • 4 wykałaczki

 

  • 4 plastry bekonu

 

  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu

 

  • 2 bułki sezamowe, posmarowane masłem

 

  • 1 jajko ugotowane na twardo pokrojone w plasterki

Marynata

  • 1 łyżka kminu

 

  • 1 łyżka brązowego cukru

 

  • 1 łyżeczka curry

 

 

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

 

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

  • Sól i pieprz do smaku

Dressing

 

  • 2 łyżki majonezu

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli

 

  • 1 łyżka posiekanej kolendry

 

  • Sól i pieprz do smaku

 

  • Szczypta cukru

Sałata

  • ½ szklanki mieszanki sałat

 

  • 40 g rukwi wodnej

 

 

Sposób przygotowania:

Burger-Sałatka Cobb
Rozgrzej grilla lub piekarnik z rusztem.

Aby przygotować dressing wszystkie składniki zmieszaj do połączenia i odstaw do lodówki. Przygotuj marynatę – połącz wszystkie składniki i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

Natnij każdą z piersi kurczaka wzdłuż i włóż po równo ser gorgonzola. Następnie zabezpiecz wykałaczkami. Kurczaka natrzyj marynatą i grillu po 6 z każdej strony. Odłóż na bok na 5 minut.

Następnie na ruszcie umieść bekon i grilluj przez 5 minut do brązowego koloru. Posmaruj syropem lub miodem z każdej strony. Połóż z powrotem na grillu na minutę doprowadzając do karmelizacji syropu. Ściągnij z grilla i pozostaw.

Na końcu na grillu umieść przepołowione i posmarowane masłem bułeczki (masłem do dołu). Grilluj do złotego koloru.

Połączenie: Połóż spód bułki, następnie mieszankę sałat, rukiew i plastry pomidora. Na warzywach umieść kurczaka, bekon, awokado i jajko. Polej dressingiem i przykryj drugą połową.

Przepis z Polsat Food Network.