SUPERPRZEPIS

Pyszne gołąbki Solińskie

  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pyszne gołąbki Solińskie

Pyszne posmakują wszystkim.

Składniki:

Pyszne gołąbki Solińskie

 

  • 1 szkl ryż,
  • 1/4 szt kapusta biała,
  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 1 szt cebula,
  • 2 szt jajka,
  • Sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka masło,
  • przyprawa w płynie,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżeczka mąka,
  • 2 kostki bulion drobiowy,
  • 5 łyżek oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pyszne gołąbki Solińskie
1/4 głowy kapusty kroimy bardzo drobno .Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 min .Odcedzamy i studzimy Ryż gotujemy w osolonej wodzie 2szkl wody na 1 szkl ryżu .Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.Cebulę siekamy drobno . Łączymy z sobą mięso mielony ,zimną posiekaną kapustę i zimny ryż . Dodajemy posiekaną cebule i 2 całe jajka.Doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą w płynie. Formujemy podłużne kotleciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoto .Usmażone przekładamy do brytwanki z zagotowanym bulionem z kostki i gotujemy pod przykryciem ok 15 min .
Robimy sos pomidorowy . W garnku rozpuszczamy masło dodajemy przecier podsmażamy .Zalewamy wodą ,doprawiamy sola ,przyprawa w płynie i pieprzem . Zagotowujemy zaciągamy śmietaną z mąką .