nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Pyszne leczo z cukinią.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyszło naprawdę aromatyczne!

Pyszne leczo z cukinią.

Składniki:

Pyszne leczo z cukinią.

 

  • 2 małe kiełbasy (śląskie)
  • 1,5 małej czerwonej papryki
  • ok. 30-40 dag cukini
  • 8 sporych pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • puszka pomidorów w zalewie
  • sok pomidorowy do podlewania
  • 2 łyżeczki (z czubkiem) czerwonego pesto
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra
  • olej

Sposób przygotowania:

Pyszne leczo z cukinią.
1. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek posiekałam drobniutko, wszystko przesmażyłam na rozgrzanym w niskim garnku oleju. 2. W tym czasie paprykę umyłam i pokroiłam (w kostkę), to samo zrobiłam z cukinią - nie zdejmowałam skórki.Pieczarki pokroiłam w plasterki. Pomidory obrałam i dowolnie podzieliłam na cząstki. 3. Gdy cebula już się zeszkliła, dodawałam kolejno wszystkie warzywa, pomieszałam i dusiłam na małym ogniu. 4. Następnie kiełbasę pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam osobno na patelni. Gdy była gotowa, dodałam ją do warzyw, ponownie pomieszałam i zalałam pomidorami z puszki. 5. Całość musiała się dusić do momentu, aż warzywa zmiekną, dlatego w międzyczasie podlewałam leczo sokiem pomidorowym. Od czasu do czasu mieszałam. 6. Przed końcem przygotowywania dodałam pesto i przyprawiłam do smaku.