Sposób przygotowania:
Pyszne pierogi z kapustą
Mąkę przesiać od razu na stolnicę wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i ciepłą wodę w takiej ilości, aby powstało gładkie i lśniące ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na około 30 min, aby odpoczęło. Farsz: Kapustę pokroić w małą kostkę,(nie musi być równa) . Zagotować wodę z dodatkiem soli do smaku i wrzucić do niej kapustę, gotować do momentu, aż kapusta będzie na pół miękka, następnie odcedzić.Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na smalcu, dodać do kapusty, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem,ewentualnie jak ktoś lubi można doprawić jarzynką, wszystko razem dusić jeszcze kilka minut na koniec posypać mąką i dokładnie wymieszać. Stolnicę i wałek posypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek, szklanką wyciąć krążki ciasta które napełnić farszem, zlepić pierogi uważając, aby kapusta nie dostała się pomiędzy ciasto.Gotować pierogi w dużej ilości osolonej wody, podawać polane tłuszczem.
Sarenka
iziona
Ja bardzo lubię kapustę więc wszystkie mi smakują :)