iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pyszne pierogi z kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ja użyłam do tych pierogów pozostałą kapustę z robienia gołąbków, polecam bo są smaczne.

Pyszne pierogi z kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne pierogi z kapustą

 

  • ciasto;
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • według uznania ciepła woda
  • farsz:
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pyszne pierogi z kapustą
Mąkę przesiać od razu na stolnicę wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i ciepłą wodę w takiej ilości, aby powstało gładkie i lśniące ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na około 30 min, aby odpoczęło. Farsz: Kapustę pokroić w małą kostkę,(nie musi być równa) . Zagotować wodę z dodatkiem soli do smaku i wrzucić do niej kapustę, gotować do momentu, aż kapusta będzie na pół miękka, następnie odcedzić.Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na smalcu, dodać do kapusty, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem,ewentualnie jak ktoś lubi można doprawić jarzynką, wszystko razem dusić jeszcze kilka minut na koniec posypać mąką i dokładnie wymieszać. Stolnicę i wałek posypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek, szklanką wyciąć krążki ciasta które napełnić farszem, zlepić pierogi uważając, aby kapusta nie dostała się pomiędzy ciasto.Gotować pierogi w dużej ilości osolonej wody, podawać polane tłuszczem.
Pyszne pierogi z kapustą
Obgotowaną kapustę wymieszać z podsmażoną kiełbasą
Pyszne pierogi z kapustą
Pierogi gotować w osolonej wodzie następnie wyjąć na talerz