Sposób przygotowania:
Pyszne ptysie
Przygotować ciasto: wodę zagotować z margaryną, do całkowitego roztopienia, następnie wsypać mąkę i mieszać dokładnie aż ciasto o jednolitej konsystencji będzie łatwo odchodziło od ścian garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić( w tym czasie można zacząć przyrządzać krem). Do ostudzonego ciasta dodawać po jajku, proszek do pieczenia i całość miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać przez szpryckę okrągłe ślimaki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krem: ugotować 1 1/2 szklanki mleka (1/2 szklanki odlanej ilości mleka rozmieszać w kubku z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodać żółtko i cukier. Całość wlać do gotującego się mleka, mieszać dokładnie by w budyniu nie powstały grudki. Wystudzić. W osobnym naczyniu utrzeć masło, po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Masę miksować aż będzie puszysta. Przełożyć nią poprzekrawane ptysie. Schłodzić i gotowe. Smacznego!