gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Pyszniak Reni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepis dostałam od koleżanki to pyszne ciasto bardzo polecam

Pyszniak  Reni

Składniki:

Pyszniak Reni

 

  • mąka 12 łyżek
  • cukier 12 łyżek
  • śmietana gęsta kwaśna 18% 12 łyżek
  • dżem wiśniowy 1/2 słoika
  • cynamon 1 łyżka
  • soda oczyszczona 1 czubata łyżeczka
  • jajka 2 szt
  • kakao 2 łyżki
  • masa wiśniowa
  • jogurty wiśniowe 2 opakowania duże około 400 gram każdy
  • żelatyna 7 łyżeczek
  • mleko 1/2 szklanki
  • zimna woda 3-4 łyżki
  • masa z bitej śmietany
  • śmietana 30% lub 36% 1 litr
  • zagęstnik do śmietany 2 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • wiśnie wypestkowane z kompotu lub morele
  • poncz
  • woda przegotowana
  • cukier
  • sok z cytryny
  • spirytus dowolna ilość

Sposób przygotowania:

Pyszniak Reni
Wszystkie składniki na ciasto,wrzucić do garnka i wyrobić mikserem, widełkami do ubicia piany. Upiec ciasto w blaszce 40x25 cm tem pieczenia 150 czas pieczenia 40 min zależy od kuchenki ,przekroić na 2 części dolna część na spód ma być grubsza. Wierzch ciasta pokruszyć drobniutko,posypać czekoladą w proszku. Na spód nasączonego ciasta wyłożyć masę wiśniową. Masa wiśniowa Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie,gdy napęcznieje, rozpuścić w gotowanym mleku, przestudzić i zmiksować z jogurtami. Na masę wiśniową, wyłożyć bitą śmietanę,ubitą z zagęstnikami. Cukrem pudrem i wymieszaną z wiśniami z kompotu lub morelami. Wierzch posypać pokruszonym ciastem wymieszanym z czekoladą w proszku.

Tagi:

jajko jajka