Sposób przygotowania:
Pyszny chleb z San Francisco
Wodę, drożdże i cukier dokładnie wymieszać na przykład w rondelku i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do misy robota, założyć hak do wyrabiania ciasta.
Obie mąki wymieszać z solą. 2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut. Potem zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto ma być lepkie.
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy. Zakryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie równe z brzegiem blaszki posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Obie mąki wymieszać z solą. 2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut. Potem zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto ma być lepkie.
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy. Zakryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie równe z brzegiem blaszki posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Magdalena88
niezły kąsek
zewa