SUPERPRZEPIS

Pyszny chleb z San Francisco

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Pyszny chleb z San Francisco Więcej zdjęć (5)

Nie wiem skąd nazwa tego chleba ale jest pyszny. Przepis znaleziony w necie ale ja upiekłam go na zakwasie pszennym z mąki typ 1950.

Składniki:

Pyszny chleb z San Francisco

 

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • olej do posmarowania formy
  • otręby pszenne prażone do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Pyszny chleb z San Francisco
Wodę, drożdże i cukier dokładnie wymieszać na przykład w rondelku i zostawić na 15 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do misy robota, założyć hak do wyrabiania ciasta.

Obie mąki wymieszać z solą. 2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut. Potem zakryć misę folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto ma być lepkie.

Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy. Zakryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto będzie równe z brzegiem blaszki posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 35 minut.

Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.  
Pyszny chleb z San Francisco
2/3 mąki wsypać do misy robota, wlać ocet, dodać zakwas i mieszać 5 minut.
Pyszny chleb z San Francisco
Gdy podwoi objętość dodać resztę mąki i znów wyrabiać hakiem kilka minut.
Pyszny chleb z San Francisco
Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami a potem wyłożyć ciasto do formy.
Pyszny chleb z San Francisco
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce.