Sposób przygotowania:
Pyszny chlebek z otrębami
Białka należy oddzielić od żółtek , odrobinę posolić i ubić na sztywną pianę. Jeśli chcemy użyć zwykłych drożdży to należy jerozrobić z ciepłym mlekiem i pozostawić na ok. 20 minut , aby wyrosły. Wszystkie suche produkty łączymy a więc mąkę , ziarna , przyprawy i drożdże (jeśli uzywamy tych instant). Dodajemy żółtka i mieszmy. Mozemy użyć miksera , ale ja wolę to robić ręcznie. Następnie dodajemy otręby i na sam koniec pianę ubitą z białek. Delikatnie całośc mieszamy , nie za długo. Ciasto odstawiamy na około 30 minut , aby podrosło. Pieczemy w temperaturze 180 'c około 40-50 minut. Chlebek jest pyszny!
zewa
1. na 4 łyżki otrąb i 3 łyżki mąki 2,5 dag drożdży instant to zdecydowanie za dużo
2. do chleba nie daje się jajek a tu są aż 4 ?
3. taka ilość ciasta i aż 40-50 minut pieczenia ?
Według mnie to chleb z tego nie wyjdzie, szkoda że nie ma zdjęcia tego chleba.
magdabed_44
magdabed_44
zewa
To bardzo proszę o fotkę przy najbliższej okazji, bo jakoś nie wyobrażam sobie wielkości tego chleba. Ja jak piekę to z minimum 500 g mąki plus dodatki i nie daję jajek. Bo jajka to jakby ciasto było a nie chleb. Ale to oczywiście jest moje zdanie.
magdabed_44