Sposób przygotowania:
Pyszny jabłecznik 3
Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka ucieramy wraz z cukrem na puch. Do utartych żółtek dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy za pomocą łyżki. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody, wkładamy jabłka i smażymy na małym ogniu, co chwilę mieszając. W momencie, gdy jabłka zmiękną, dodajemy masło, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w jednej szklance wody, wlewamy do jabłek i prażymy około 15 minut. Uprażone jabłka odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Gdy jabłka zaczną tężęć wykładamy je spodnią część biszkoptu, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cały czas miksując wlewamy do niej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę agrestową i jeszcze chwilę miksujemy. Ubitą śnieżkę wykładamy na ciasto i rozprowadzamy równo. Wierzch posypujemy startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.