Sposób przygotowania:
Pyszny obiad z wołowinką
Wołowinę ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować, ostudzić, zemleć. Resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Gotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Dodać mąkę, 2 jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Mięso zemleć. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Mięso wymieszać z cebulą, tartą bułką, jajkiem. Farsz przyprawić pieprzem i solą. Z ciasta przygotować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, uformować pyzy. Wkładać je do osolonego wrzątku, gotować 3-5 minut od wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową pyzy na talerze.