Sposób przygotowania:
Pyszny ostry sos pomidorowy
Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
misia5
zewa
My też lubimy ostre smaczki. Jak dostanę jeszcze pomidory od Taty to dorobię, zimą będzie sosik jak znalazł :)
misia5
Ja robię podobny tylko łagodny. W tym roku pomidory bardzo dobrze obrodziły i mam pole do popisu:) Myślę, że na ostro w tym roku też zrobię:)
zewa
Ja robię podobny tylko łagodny. W tym roku pomidory bardzo dobrze obrodziły i mam pole do popisu:) Myślę, że na ostro w tym roku też zrobię:) [/quot
:)
zewa
:)
Sathi
Ossstroo kusząca wersja. :D A zimą to tak - nieźle rozgrzeje... :)
edytaha
zewa
Ja mam to szczęście bo dostaję od Taty (niestety nie mam ogródka )