zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Pyszny ostry sos pomidorowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

taki sos świetnie nadaje się do spaghetti, lasagne czy pizzy

Pyszny ostry sos pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny ostry sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Pyszny ostry sos pomidorowy
Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
Pyszny ostry sos pomidorowy
pomidory pokrojone na kawałki zmiksowac z selerem i bazylią oraz czosnkeim
Pyszny ostry sos pomidorowy
od zagotowania gotować 30 minut a potem dodac przyprawy
Pyszny ostry sos pomidorowy
następnie gotowac kolejne 30 minut od czasu do cxzasu mieszając
Pyszny ostry sos pomidorowy
sosem napełnić słoiczki i zakręcić postawić do góry dnem