Sposób przygotowania:
Pyszny pasztet z pieczarek
Cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Razem z cebulą smażymy na oleju aż będą miękkie. W mleku moczymy bułki. Następnie je odsączamy i dodajemy dodajemy do pieczarek i cebuli. Wybijamy jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka razem z połową tartej bułki dodajemy do reszty składników. Białka ubijamy na sztywną i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką. Resztkę bułki tartej wysypujemy na nasz pasztet. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 45 minut. Danie idealnie nadaje się na drugie danie obiadowe z surówką.