gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Pyszny placek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

placek bardzo dobry na święta, polecam

Pyszny placek Wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny placek Wielkanocny

 

  • CIASTO:
  • kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 7 żółtek
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 7 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • łyżeczka octu
  • migdały do posypania
  • II MASA:
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 5 szklanek wody
  • II MASA:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Pyszny placek Wielkanocny
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka i cukier wanilinowy. Ciągle ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwóch brytfannach wysmarowanych margaryną. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ocet. Wylać po połowie na każdy placek. Oba posypać migdałami. Piec w 200 st. przez ok. 25 minut. Przygotować galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia. MASA: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Na koniec dodać żelatynę przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu. Rozsmarować połowę masy na jednym placku. Lekko stężoną galaretkę wylać na masę. Odstawić do stężenia do lodówki. Gdy stwardnieje posmarować resztą masy. Przykryć drugim plackiem. Odstawić jeszcze na ok. 30 minut do zimna.
Pyszny placek Wielkanocny
Przygotowane ciasto rozetrzeć na dwóch brytfannach
Pyszny placek Wielkanocny
Wylać na nie przygotowaną masę z białek.
Pyszny placek Wielkanocny
Upiec i posmarować masą z kremówki a następnie tężejącą galaretką.
Pyszny placek Wielkanocny
Posmarować drugą częścią masy i przykryć drugim plackiem. Odstawić jeszcze na chwilę.