Sposób przygotowania:
Pyszny serniczek z makiem
CIASTO
Mąka, 1 żółtko, margaryna, 1/2 szkl cukru pudru.
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folię i do lodówki.
Rozwałkować schłodzone ciasto i piec 15 minut w 200 stop.
MASA MAKOWA
Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy, utrzeć ze szkl cukru pudru i 2 żółtkami, dodać aromat.
Połączyć z ubitymi 2 białkami.
Wyłożyć na ciasto
MASA SEROWA
Masło utrzeć z cukrem i 5 żółtkami, dodając po łyżce sera.
Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na pianę.
Masę serową wyłożyć na makową.
Ciasto piec 1 godz. w temp.180 stop.
Mąka, 1 żółtko, margaryna, 1/2 szkl cukru pudru.
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść, włożyć w folię i do lodówki.
Rozwałkować schłodzone ciasto i piec 15 minut w 200 stop.
MASA MAKOWA
Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy, utrzeć ze szkl cukru pudru i 2 żółtkami, dodać aromat.
Połączyć z ubitymi 2 białkami.
Wyłożyć na ciasto
MASA SEROWA
Masło utrzeć z cukrem i 5 żółtkami, dodając po łyżce sera.
Delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na pianę.
Masę serową wyłożyć na makową.
Ciasto piec 1 godz. w temp.180 stop.