akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pyszny tort bananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Połączenie bananów, biszkoptu, bitej śmietany i masy kajmakowej jest obłędne! Musicie wypróbować. Polecam!

Pyszny tort bananowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszny tort bananowy

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml. soku bananowego
  • 2 łyżki cukru
  • 130 g. masła

 

  • Poncz:
  • ½ szkl. wody z sokiem z cytryny

 

 

  • Dodatkowo:
  • 250 ml. śmietanki 36%
  • ½ śmietan – fixu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 duże banany
  • ½ puszki masy kajmakowej
  • płatki czekoladowe
  • 1 mleczna czekolada, starta
  • trochę tężejącej galaretki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort bananowy
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksując. Dodać żółtka i nadal miksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać je do piany. Przelać masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) Piec w 170st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. 2. Krem bananowy: 150 ml. soku zagotować z cukrem. W pozostałym rozpuścić budyń, wlać do gotującego się soku i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania puszystego kremu. 3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. Dodać posiekaną czekoladę i wmieszać do masy. 4. Kolejność: Na I nasączony wodą z sokiem blat biszkoptu wysmarować trochę masy kajmakowej. Na kajmak wyłożyć krem bananowy, przykryć nasączonym II biszkoptem. Wysmarować go resztą masy kajmakowej, a następnie poukładać pokrojonego w plastry banana. Na plastry wyłożyć masę ½ masy śmietankowej i przykryć III biszkoptem. Górę i boki tortu wysmarować masą śmietankową. Górę udekorować bitą śmietaną oraz płatkami czekoladowymi i bananami (banany polać tężejącą galaretką, aby nie ciemniały). Boki obsypać startą czekoladą. Tort schłodzić do stężenia. Smacznego!
Pyszny tort bananowy
Pyszny torcik z kremem i bananami w przekroju.