magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pyszotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jak sama nazwa wskazuje, pyszne:)

Pyszotka

Składniki:

Pyszotka

 

  • Ciasto
  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 16 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

 

  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Pyszotka
Ciasto: W śmietanie rozpuścić proszek i amoniak, mąkę posiekać z margaryną. Dodać cukier, żółtka i wyrośnięty proszek. Zrobić ciasto i podzielić na 2 części, rozwałkować. Jeden placek posmarować dżemem. Z 4 białek ubić pianę dodając 16 dkg cukru kryształu. Wyłożyć pianę na dżem, posypać drobno posiekanymi orzechami. Piec w gorącym piekarniku. Krem: Mleko z cukrem waniliowym i cukrem zagotować. Rozetrzeć jajka z łyżeczką mąki zwykłej, 1 łyżką mąki kartoflanej. Wlać do tego gotujące mleko i zagotować. Gdy masa przestygnie połączyć z masłem.