Sposób przygotowania:
Pyzy drożdżowe z sosem
Drożdże i cukier wymieszać z 1/3 szklanki ciepłego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać na stolnicy, dodać sól, połączyć z resztą letniego mleka, jajkami i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Dodać stopione i ostudzone masło, wyrabiać przez chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować naczynie do gotowania na parze (lub obwiązać garnek płócienną ściereczką). Z ciasta formować niewielkie kulki i gotować na parze pod przykryciem około 15 minut. Przygotować sos. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Podgrzać olej i smażyć mięso, aż się zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut i zalać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlewając wodą. Sos zagęścić mąką rozmieszaną z 1/4 szklanki wody, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.