goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pyzy zakopiańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Inne nadzienie: mięso mielone, pieczarki, twaróg

Pyzy zakopiańskie

Składniki:

Pyzy zakopiańskie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy zakopiańskie
Połowę ziemniaków gotujemy w łupinach, obieramy, przeciskamy przez praskę. Drugą połowę ziemniaków ściweramy na drobnej tarce (odciskamy nadmiar płynu). Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkami. Zagniatamy ciasto. Ser miksujemy z jajkiem oraz śmietaną. Dodajemy posiekana i podsmażoną na maśle cebule, oscypki ścieramy na tarce. Mieszamy i doprawiamy. Z ciasta formujemy wałek, kroimy na kawałki i robimy niewielkie placuszki. Nakłądamy na nie farsz i zlepiamy. Pyzy gotujemy około 6-7 minut w osolonej wodzie. Podajemy polane masełkiem.

Tagi:

sery ciasto ser