Sposób przygotowania:
Quesadillas z farszem chili con carne
Zaczynam od przygotowania chili con carne tak jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/chili-con-carne-z-czerwona-papryka,przepisy,130443.html czyli: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam. Na suchej patelni grillowej układam placek tortilli i podgrzewam go przez kilka sekund, zdejmuję i kładę na desce do krojenia. Układam na nim gorący farsz, posypuję tartym żółtym serem. Na patelni kładę drugi placek i również go podgrzewam i gorący kładę na placek z farszem, lekko go dociskając. Rozgrzewam piekarnik razem z blaszką do 180°C z włączoną funkcją grilla. Przygotowaną quesadillę delikatnie przekładam na gorącą blaszkę i wkładam do piekarnika na 3 minuty. Podaję pokrojoną na trójkąty. W ten sam sposób postępuję z pozostałymi plackami tortilli.
PaniMISIOWA
anemon
Polecam, szczególnie, że mało z tym pracy.
Netka
anemon
Dziękuję i polecam. Wcześniej robiłam trochę inaczej, ale teraz wolę tak jak w tym przepisie. Danie jest lekko pikantne, doprawione tak jak lubię, ale nie mocno ostre.