Sposób przygotowania:
Quiche lorraineCiasto kruche
Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, sól, i jajko. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i wyrabiamy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy rozkładając równomiernie w formie do pieczenia. Najlepiej takiej do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Obciążamy suchą fasola i wkładamy do piekarnika na 15 min.
Nadzienie
Smażymy boczek na złote skwarki. Pod koniec dodajemy syrop klonowy. Ser ścieramy na tarce. W mikserze łączymy jajka, śmietankę, mascarpone, mleko. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, na koniec dodajemy ser.
Boczek układamy na upieczonym i przestudzonym cieście, zalewamy masą jajeczno-serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.