KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Quiche lorraine

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa kuchni francuskiej - Quiche lorraine książęcy przysmak - księcia Lotaryngii Karola III. Prosta w wykonaniu: kruchy tłusty placek, nadzienie, wierzch posypany serem.

Quiche lorraine Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche lorraine

 

  • Na ciasto:
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Margaryna 125 g
  • Jajko 1 szt
  • Sól 1/2 płaska łyżeczka
  • Woda 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Na farsz:
  • Jajka 3 szt
  • Śmietana 165 g
  • Parówki wędzone 3 szt
  • Ser żółty 30 dag
  • Sól, pieprz, gałka
  • muszkatołowa 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Quiche lorraine
Do naczynia wsypać mąkę. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól, margarynę, jajko i wodę. Margarynę rozdrobnić na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto, gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Z parówek zdjąć foliowe osłonki i pokroić w plasterki. Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki. Na stole rozłożyć pergamin do pieczenia, obsypać mąką, wyłożyć ciasto, ciasto z wierzchu posypać odrobiną mąki i rozwałkować wałkiem. Rozwałkowane ciasto przełożyć wraz z pergaminem na blaszkę - do tarty, uformować, oderwać wystające i niepotrzebne kawałki pergaminu. Na ciasto ułożyć parówki. 4 jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie mieszać aż powstanie jednolita zawiesina. Parówki zalać przygotowaną zawiesiną. Wierzch posypać startym serem. Piec około 60 minut.
Quiche lorraine
Składniki na tłusty kruchy spód Quiche lorraine.
Quiche lorraine
Zagniatanie gołymi rękami kruchego tłustego ciasta.
Quiche lorraine
Ułożone wędzone parówki na kruchym cieście.
Quiche lorraine
Potrawa posypana startym żółtym serem, gotowa do pieczenia.