Sposób przygotowania:
Quiche lorraine
Do naczynia wsypać mąkę. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól, margarynę, jajko i wodę. Margarynę rozdrobnić na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto, gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Z parówek zdjąć foliowe osłonki i pokroić w plasterki. Po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki. Na stole rozłożyć pergamin do pieczenia, obsypać mąką, wyłożyć ciasto, ciasto z wierzchu posypać odrobiną mąki i rozwałkować wałkiem. Rozwałkowane ciasto przełożyć wraz z pergaminem na blaszkę - do tarty, uformować, oderwać wystające i niepotrzebne kawałki pergaminu. Na ciasto ułożyć parówki. 4 jajka rozkłócić widelcem, dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie mieszać aż powstanie jednolita zawiesina. Parówki zalać przygotowaną zawiesiną. Wierzch posypać startym serem. Piec około 60 minut.