Sposób przygotowania:
Quiche lorraine
Ze mąki, masła , wody i szczypty soli zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jaja rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do masy posiekany drobniutko boczek, posiekaną cebulkę (obrana uprzednio) i kapary, starty ser i posiekaną pietruszkę. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto cieniutko, wykładamy nim foremkę, skrawki zostawiamy do dekoracji. Na cieście rozkładamy równo masę. dekorujemy skrawkami ciasta. Wkładamy quiche do nagrzanego do 200 st.C piekarnika. Pieczemy około 30 minut do chwili aż ciasto się zarumieni. Wspaniale smakuje z lampką wytrawnego wina. Quiche lorraine możemy podawać na ciepło i na zimno.
msewka
marietta