SUPERPRZEPIS

Quiche z grzybami

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Quiche z grzybami Więcej zdjęć (5)

Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz. Kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie. Polecam na obiad!

Składniki:

Quiche z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche z grzybami
Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około 25 minut.Studzimy,całkiem zimne mieszamy z jajkami oraz śmietaną doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami i połową posiekanej natki pietruszki. Zimne ciasto wałkujemy wykładamy do okrągłej formy na tartę o śr 26 cm,nakłuwamy gęsto widelcem posypujemy połową startego na tarce jarzynowej sera żółtego,wylewamy farsz grzybowy,wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy aż ser się rozpuści.Przed podaniem posypać resztą natki,podawać gorące.
Quiche z grzybami
pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni
Quiche z grzybami
dodajemy masło i posiekaną cebulę dusimy
Quiche z grzybami
formę do tarty wylepiamy ciastem posypujemy połową sera
Quiche z grzybami
wylewamy masę grzybową i pieczemy w piekarniku