2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1474]

Quiche ze szpinakiem i oliwkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybki patent na bezmięsny obiad - quiche na cieście francuskim ze szpinakiem i oliwkami.

Quiche ze szpinakiem i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche ze szpinakiem i oliwkami

 

  • ciasto francuskie nie mrożone 275 g
  • szpinak mrożony 400 g
  • 2 jajka wiejskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 150 g zielonych oliwek wydrylowanych
  • śmietanka słodka 3 łyżki
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Quiche ze szpinakiem i oliwkami
Cebulę i czosnek obrać ,cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę,wszystko razem zeszklić na rozgrzanym oleju około 3 minuty,dodac rozmrożony szpinak i przesmażyc wszystko razem 5 minut.Doprawiając solą i pieprzem do smaku.



Do miski wbić jajka ubić na pianę ze śmietanką ewentualnie doprawić do smaku szcyptą kucharka,dodać do masy jajecznej przestudzony farsz szpinakowy,oraz dołożyć osączone z zalewy zielone oliwki.



Okrągłą formę do tarty o śr 24 cm wylepić ciastem francuskim i wstawić do nagrzanego do 190 * piekarnika i lekko podpiec około 5-6 minut,podpieczone ciasto wyjać wylać masę szpinakową i wstawić ponownie do piekarnika zmniejszajac temperaturę do 170* i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć podawać ciepłe.
Quiche ze szpinakiem i oliwkami
formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim
Quiche ze szpinakiem i oliwkami
cebulkę z czosnkiem szklimy na oleju lub oliwie
Quiche ze szpinakiem i oliwkami
pod koniec duszenia dodajemy rozmrożony szpinak
Quiche ze szpinakiem i oliwkami
masę łączymy z jajkiem i wylewamy na podpieczone ciasto