xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Rabarbarowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodka kokosowa posypka i lekko kwaskowe wnętrze muffiny który zapewnia swym charakterystycznym kwaskiem rabarbar, idealne sezonowe połączenie :D

Rabarbarowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rabarbarowe muffiny

 

  • mąka pszenna 2,5 szklanka
  • cukier kryształ 3/4 szklanka
  • jajka 2 sztuka
  • olej 0,5 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • rabarbar 1 szklanka
  • cukier 2 łyżki
  • Kruszonka kokosowa
  • masło 50 g
  • cukier 100 g
  • wiórki kokosowe 100 g

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe muffiny
Umyty i obrany rabarbar kroję na mniejsze ok. 2cm kawałki. Zasypuję cukrem i odstawiam na bok. Mokre składniki (+ cukier waniliowy) mieszam za pomocą miksera na gładką masę. Suche składniki mieszam ze sobą w osobnej misce. Mokre składniki przelewam do suchych, łączę łyżką. Do masy dodaję rabarbar - mieszam. Do papierowych papilotek nakładam porcję ciasta, do ok. 3/4 wysokości papilotki. Z zimnego masła, cukru i wiórek kokosowych zagniatam kruszonkę. Obsypuję nią wierzch każdej z muffinek. Piekę ok. 25min w 175st. C
Rabarbarowe muffiny
Etap 1 z zimnego masła cukru i kokosu zagniatam kruszonke
Rabarbarowe muffiny
Etap 2 muffiny pieke ok. 25min w 175st. C
Rabarbarowe muffiny
Etap 3 Serwuję domownikom po lekko przestudzeniu.