Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Rabarbarowy sernik z kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

I znowu coś ze starego zeszytu, przepis wart przypomnienia...

Rabarbarowy sernik z kruszonką

Składniki:

Rabarbarowy sernik z kruszonką

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 15 płaskich łyżek masła
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kartoflanki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1,3 kg rabarbaru
  • 0,75 kg twarogu
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • sos waniliowy
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowy sernik z kruszonką
Pokrojony rabarbar zasypać 1/2 szklanki cukru, odstawić na godzinę. Mąkę, cukier, cynamon, żółtka i miękki tłuszcz wyrobić mikserem na kruszonkę.Przełożyć 4/5 kruszonki n blachę, docisnąć. Zagotować rabarbar, zagęścić mąką ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Przestudzić. Resztę cukru utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, budyniem, sosem waniliowym, twarogiem i sokiem z cytryny. Na ciecie rozłożyć masę rabarbarową, na to twarogową. Piec 50 minut w temp.200'C. Po 15 minutach posypać pozostawioną kruszonką.