Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Racuchy 2

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Cukier, cukier waniliowy, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać

Racuchy 2

Składniki:

Racuchy 2

 

  • 3,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szkl mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny lub oleju sojowego
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag smalcu do smażenia
  • sól
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Racuchy 2
Cukier, cukier waniliowy, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz jajka i zarobić ciasto. Dodać stopioną margaryne lub olej, dobrze wyrobić, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Metalową łyżką umaczaną w gorącym tłuszczu formować racuchy, układać na patelni. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem racuchy można ozdobić śmietaną i owocami lub  posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka