gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem) to fajne danie na kolacje dla dużych i małych. Polecam wypróbowanie przepisu.

Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem)

 

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g sera twarogowego,
  • cukier puder do posypania,
  • kilka łyżek oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z serem (twarogiem)
Mleko lekko podgrzewamy.

Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 15 minut. Twaróg kruszymy dłońmi. 

Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.

Łyżką wykładamy ciasto, formujemy racuchy. 
Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)