jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy pełnoziarniste z łososiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie racuchy to smaczny pełnowartościowy posiłek obiadowy lub kolacyjny.

Racuchy pełnoziarniste z łososiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy pełnoziarniste z łososiem.

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy pełnoziarniste z łososiem.
Pół szklanki mąki pszennej wsypujemy do miski , dodajemy letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodajemy jajo, szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zacznie rosnąć smażymy racuchy na oleju na złoty kolor. Układamy je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Obieramy papryki z pestek i ogonków. Z plasterków łososia przygotowujemy płatki, ścinki odkładamy do sosu. Z czerwonej papryki wycinamy paseczki, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera wraz z obraną papryczką chili, kawałkami łososia , miodem i jogurtem. Miksujemy zawartość, doprawiamy solą i pieprzem. Racuchy dekorujemy plastrami łososia, papryką, natką pietruszki - polewamy sosem i podajemy.
Racuchy pełnoziarniste z łososiem.
Wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Racuchy pełnoziarniste z łososiem.
Smazymy racuchy na złoty kolor i odkładamy na ręcznik papierowy.