Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy z owocami w miodowo-korzennym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Racuchy robię różne - na zsiadłym mleku , drożdżowe , na proszku do pieczenia - zależy co akurat mam pod ręką. Wszystkie są lubiane. Najbardziej lubię ,,pomieszane,, dodatki.

Racuchy z owocami  w miodowo-korzennym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z owocami w miodowo-korzennym sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z owocami w miodowo-korzennym sosie
Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .

Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.

Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.

Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ).

Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.

Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .

Obrać kiwi i pokroić w plasterki.

Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.

Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.

Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę.

Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.

Na dużej patelni rozgrzać olej .

Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta .

Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.

Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .

Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.



* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.



** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).
Racuchy z owocami  w miodowo-korzennym sosie
Przygotować ciasto na racuchy na bazie śmietany
Racuchy z owocami  w miodowo-korzennym sosie
Dodać utarte i odciśnięte z soku jabłka i otarte skórki cytrynową i pomarańczową
Racuchy z owocami  w miodowo-korzennym sosie
Pokrojone w plasterki część jabłka a potem plasterki kiwi podsmażyć w przygotowanym sosie z miodu i soku jabłkowego
Racuchy z owocami  w miodowo-korzennym sosie
Na rozgrzanym oleju smażyc na rumiano racuchy