Sposób przygotowania:
Racuchy z owocami w miodowo-korzennym sosie
Wymieszać jajka , śmietanę , mąkę, szczyptę kurkumy, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i pomarańczową .
Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ).
Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej .
Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta .
Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.
* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).
Jabłka przekroić , usunąć gniazda nasienne.
Odkroić 1/4 jednego jabłka i odłożyć zalane zakwaszoną wodą by nie ściemniało.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ( ucieram tak że skórka zostaje dla tego nie obieram bo tak łatwiej trzeć ).
Odcisnąć dokładnie pozostawiając sok.
Dodać utarte jabłka do ciasta i wymieszać .
Obrać kiwi i pokroić w plasterki.
Pokroić w bardzo cienkie plasterki odkrojoną ćwiartkę jabłka.
Miód włożyć na średnią patelnię - dolać połowę soku z jabłek, badian, goździki i odgrzać by zrobił się korzenny sos miodowo-karmelowy.
Na sos kłaść najpierw plasterki jabłka na sos i karmelizować - zdjąć z patelni, włożyć plasterki kiwi i podgrzewać chwilę.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać resztę soku jabłkowego i chwilę gotować.
Na dużej patelni rozgrzać olej .
Łyżką kłaść na gorący olej porcje ciasta .
Smażyć na rumiano z jednej i drugiej strony.
Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż do wyczerpania ciasta .
Podawać obkładając plasterkami kiwi i jabłka i polewając sosem karmelowym.
* Z tej porcji wychodzi 20- 22 racuchy.
** Można podać dodatkowo bitą śmietanę ( robię z 30 % lekko osłodzonej cukrem pudrem).