Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

dzięki dodatkowi mąki żytniej placki mają konkretniejszy smak

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

 

  • 1 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 1 szkl. mąki żytniej, pełnoziarnistej, typ 2000,
  • 2 jajka,
  • ok.3/4 szkl. kwaśnego mleka - może trochę więcej, ile zabierze ciasto,
  • 1 szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. rodzynek,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • do oprószenia: cukier puder
  • do smażenia: olej),

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i rodzynkami
Mąki przesiać, ale otrąb z żytniej nie wyrzucać tylko dodać do ciasta. Dosypać sól i proszek do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem (nie całym od razu) i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, ew. dolać mleka aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do ciasta razem z rodzynkami, wymieszać. Porcje ciasta wielkości 1-2 łyżek kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło.