Sposób przygotowania:
Racuchy z kompotem śliwkowym
Węgierki przecinamy na połowy,wyjmujemy pestki.Gotujemy je w 250ml wody z dodatkiem cukru waniliowego,cynamonu i skórki cytryny.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy to do śliwek.Gotujemy mieszając.Studzimy.+++Skrapiamy rodzynki rumem i przykrywamy aby naciągnęły.+++Oddzielamy żółtka i miksujemy je z cukrem i solą.Pomału dodajemy mąkę i mleko-cały czas miksujemy.Z białek ubijamy pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją z ciastem.+++Rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu.Wkładamy do tłuszczu 1,4 ciasta i rodzynki.Opiekamy ciasto z jednej strony na złoto.Odwracamy i szarpiemy dwoma widelcami na małe kawałeczki.Opiekamy je dokładnie na złoto.Opiekamy resztę ciasta w ten sam sposób.Posypujemy cukrem pudrem i układamy na półmisku.Podajemy z kompotem.Smacznego!!!