jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zostało mi kilka racuchów, więc podałam je zapiekane z serem i pieczenią oraz pomidorami i sałatą.

Racuchy zapiekane z serem i pieczenią. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy zacznie rosnąć usmaż racuchy na oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekrój racuchy, ułóż w środku po plasterku sera, pieczeni i zapiecz w piekarniku lub mikrofalówce, aż ser się rozpłynie. Przed podaniem włóż w środek plastry pomidora oprószone pieprzem i sałatę lodową.
Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.
Przygotuj gładkie ciasto drożdżowe i odstaw je do wyrośniecia.
Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.
Usmaż racuchy na złoty kolor i rozłóż je na ręcznikach papierowych.