Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy ziemniaczane z miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięta sprawia, że jest to niepowtarzalne, pyszne połączenie

Racuchy ziemniaczane z miętą

Składniki:

Racuchy ziemniaczane z miętą

 

  • 40 dag ziemniaki,
  • 20 dag ser twarogowy,
  • 3 szt jajka,
  • 3 łyżki mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka mięta świeża siekana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy ziemniaczane z miętą
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Do zimnych dodać ser twarogowy, jajka, proszek do pieczenia, miętę, pieprz i mąkę. Szybko zarobić ciasto, formować placuszki, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać gorące z oddzielnie podaną śmietaną.