klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Racuszki z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, aromatyczne, polecam na gorąco prosto z patelni, lub posmarowane marmoladą z moreli lub inną.

Racuszki z jabłkami

Składniki:

Racuszki z jabłkami

 

  • 1 jajko
  • 3/4 l kwaśnego mleka
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Mąka pszenna (tyle żeby po wymieszaniu ciasto można było kłaść na patelnię)
  • 1-2 jabłka odmiana "szara reneta"

Sposób przygotowania:

Racuszki z jabłkami
Jajko i kwaśne mleko wymieszać w naczyniu dodając po woli mąkę i proszek do pieczenia, cukier i na koniec dodać cynamon i rozmieszać. Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki i wsypać to na sam koniec do wyrobionego ciasta. Na dużą patelnię wlać olej poczekać aż się mocno zagrzeje i kłaść kęsy ciasta z jabłkiem na patelnię smażyć aż będą rumiane - smacznego :)