baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Racuszki z kaszką manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie racuszki mogą być wspaniałą propozycją na podwieczorek dla naszych milusińskich.

Racuszki z kaszką manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z kaszką manną

 

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 8-10 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 łyżek mąki
  • 1 serek z owocami (np.Danio)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub kakao

Sposób przygotowania:

Racuszki z kaszką manną
Mleko zagotować z cukrem, odlewając wcześniej 1/2 szklanki. W odlanym mleku rozprowadzić kaszkę mannę (można to zrobić nawet 15 minut wcześniej, żeby kaszka napęczniała), wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając. Kaszkę ostudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać zimną kaszkę, serek, mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać, żeby nie było grudek. Owoce obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Racuszki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Racuszki z kaszką manną
Gotujemy na gęsto kaszkę manną na mleku i studzimy.
Racuszki z kaszką manną
Do utrzepanych jajek dodajemy ostudzoną kaszkę manną.
Racuszki z kaszką manną
Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i banany.
Racuszki z kaszką manną
Racuszki smażymy na złoty kolor i osączamy z nadmiaru tłuszczu.