jolanka1

jolanka1

Kucharz
[Przepisów: 9]

Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na każdą okazję.

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • Składniki:

 

  • KRUSZONKA:

 

  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g wiórek kokosowych,

 

  • MASA;

 

  • 1 litr mleka,
  • 1 margaryna,
  • 1 szkl. maki,
  • 1 budyń kokosowy,
  • 1 szkl. cukru,

 

  • BISZKOPT:

 

  • 6 jaj
  • 0,5 szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata),
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 1,5 szkl cukru,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po troszkę cukru, dalej ubijać. Dodawać po troszeczkę wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać ciasto łyżką. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min. MASA: 0,5 litra mleka zagotować z cukrem. Drugie 0,5 litra wymieszać z budyniem i mąką. Wszystko zagotować i ostudzić. (Żeby nie zrobiła się skorupa na budyniu , na wierzch położyć folię spożywczą) Ostudzony budyń zmiksować z margaryną. KRUSZONKA: Składniki na kruszonkę usmażyć na złoty kolor. WYKONANIE: Biszkopt kroimy na dwa blaty. Przekładamy połową masy układamy ananasy ( najlepiej pokrojone w kostkę) , smarujemy masą. Układamy drugi blat biszkoptu.NA wierzchu rozsmarować resztę masy - cienką warstwę i posypać kruszonką.

Tagi:

biszkopt mak