nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Rafaello na krakersach bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto świetnie smakuje i przyjemnie się prezentuje, a do tego nie wymaga korzystania z piekarnika, to świetna słodkość dla osób lubiących desery z wiórkami kokosowymi.

Rafaello na krakersach bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello na krakersach bez pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach bez pieczenia
Z całości (1 litra) mleka odlać 200ml i wymieszać w nim obie mąki i biały (1 szklankę) oraz waniliowy cukier, a resztę mleka nastawić na gotowanie. Gdy mleko zacznie wrzeć, unosić się przelać do niego mączną, osłodzoną mieszankę rozmieszaną w odlanym mleku i ugotować masę na wzór budyniu. Masę odstawić do wystygnięcia. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i na jej spodzie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Gdy budyniowa masa będzie chłodna zmiksować ją z 150g wiórków kokosowych, miękką margaryną i kilkoma kroplami rumowego aromatu. 1/3 całości zmiksowanej kokosowej masy przełożyć na pierwszą warstwę krakersów ułożonych w blaszce. Przełożoną masę zakryć drugą warstwą krakersów i na drugą warstwę krakersów wyłożyć kolejną, drugą część masy, na którą z kolei ułożyć trzecią warstwę krakersów. Na wierzch krakersów wyłożyć trzecią warstwę masy. Czyli w sumie w cieście jest 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy, na wierzchu jest masa już nie przykryta krakersami. Na patelni rozpuścić masło i wsypać na nie resztę wiórków kokosowych, podprażyć wiórki na maśle z dodatkiem 2 łyżek białego cukru na niedużym ogniu. Ciepłymi zrumienionymi wiórkami posypać wierzch ciasta, na którym jest kokosowa masa. Ciasto przełożyć do lodówki i tam też je przechowywać.
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Masa budyniowa przygotowana do ciasta z mleka,cukrów i mąki pszennej i ziemniaczanej.
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Pierwsza warstwa kokosowej masy wyłożona na pierwszej warstwie krakersów.
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Wyłożona kokosowa masa przykryta kolejną warstwą krakersów.
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Podprażone na patelni na maśle wiórki kokosowe z dodatkiem cukru.