Sposób przygotowania:
Rafaello na krakersach bez pieczenia
Z całości (1 litra) mleka odlać 200ml i wymieszać w nim obie mąki i biały (1 szklankę) oraz waniliowy cukier, a resztę mleka nastawić na gotowanie. Gdy mleko zacznie wrzeć, unosić się przelać do niego mączną, osłodzoną mieszankę rozmieszaną w odlanym mleku i ugotować masę na wzór budyniu. Masę odstawić do wystygnięcia. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i na jej spodzie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Gdy budyniowa masa będzie chłodna zmiksować ją z 150g wiórków kokosowych, miękką margaryną i kilkoma kroplami rumowego aromatu. 1/3 całości zmiksowanej kokosowej masy przełożyć na pierwszą warstwę krakersów ułożonych w blaszce. Przełożoną masę zakryć drugą warstwą krakersów i na drugą warstwę krakersów wyłożyć kolejną, drugą część masy, na którą z kolei ułożyć trzecią warstwę krakersów. Na wierzch krakersów wyłożyć trzecią warstwę masy. Czyli w sumie w cieście jest 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy, na wierzchu jest masa już nie przykryta krakersami. Na patelni rozpuścić masło i wsypać na nie resztę wiórków kokosowych, podprażyć wiórki na maśle z dodatkiem 2 łyżek białego cukru na niedużym ogniu. Ciepłymi zrumienionymi wiórkami posypać wierzch ciasta, na którym jest kokosowa masa. Ciasto przełożyć do lodówki i tam też je przechowywać.