Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Raggmunk z boczkiem i borówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane to nie tylko domena kuchni polskiej. Jednym z tradycyjnych dań kuchni szwedzkiej jest połączenie placka ziemniaczanego z chrupiącym boczkiem i kwaskową borówką, polecam i zapraszam na raggmunk.

Raggmunk z boczkiem i borówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Raggmunk z boczkiem i borówką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Raggmunk z boczkiem i borówką
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do nich jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i wszystko starannie mieszamy. Masę ziemniaczaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto może mieć sporo płynu i może się wydawać płynne ale tak ma być. Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.

Łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcję ciasta i formujemy cienkie placuszki lub 1 duży cienki placek. Ogień od razu zmniejszamy i smażymy placuszki około 3-5 minut aż się ładnie zarumienią, wtedy za pomocą łopatki przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3-5 minut.

Czynność powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ). Placuszki serwujemy razem z przesmażonym boczkiem i borówką, smacznego :D
Raggmunk z boczkiem i borówką
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Raggmunk z boczkiem i borówką
Wbijamy do nich jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i wszystko starannie mieszamy.
Raggmunk z boczkiem i borówką
Na patelnie wlewamy olej (na wysokość około 1,5 cm) – mocno go rozgrzewamy.
Raggmunk z boczkiem i borówką
Na drugiej patelni kładziemy plastry boczku i wytapiamy je aż staną się rumiane i chrupiące (potrzeba około 2-3 minut ).