Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ragout baranie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pokrajać mięso na kawałki mniej więcej 80 g. Wymieszać łyżeczkę soli, 1/4

Ragout baranie

Składniki:

Ragout baranie

 

  • 1,5 kg baraniny (mostek lub łopatka)
  • 20 małych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 20 cebul
  • przyprawy ziołowe
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ragout baranie
Pokrajać mięso na kawałki mniej więcej 80 g. Wymieszać łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i szczyptę cukru. Tym posypać mięso, po 15 minutach obsmażyć, włożyć do garnka w którym będzie się dusić, posypać mąką, dodać litr wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym i zioła. W tym czasie przysmażyć cebulę w łyżce masła i małej łyżeczce cukru na jasnozłoty kolor. Ziemniaki obrać i uformować na równą wielkość. Na pół godziny przed końcem duszenia wrzucić cebule i ziemniaki. Nie powinny one zanurzyć się w sosie. Dusić dalej na małym ogniu. Gdy ragout baranie  będzie gotowe odstawic na kilka minut i zebrać łyżką nadmiar tłuszczu z powierzchni. Ragout baranie podawać posypane zieloną pietruszką.