mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ragout mięsno-serowe z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białe wino nadaje subtelny aromat tej potrawy

Ragout mięsno-serowe z ryżem

Składniki:

Ragout mięsno-serowe z ryżem

 

  • 200g ryżu
  • sól
  • 200g brokułów
  • 200g kalafiora
  • 300g mortadeli
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 50ml białego wina
  • 50g rokpola
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Ragout mięsno-serowe z ryżem
Ryż ugotować do miękkości. Brokuła i kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, blanszować w osolonej wodzie 2minuty, odcedzić. Mortadelę pokroić w kostkę. Chilli umyć, oczyścić z pestek, posiekać. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę, mortadelę, kalafior, brokuły, chilli, smażyć 5minut. Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę, dodać do potrawy. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać bulion i wino, dusić na małym ogniu 3minuty. Posypać pokruszonym serem, chwilę podgrzać. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do potrawki, wymieszać. Ryż osączyć, ułożyć porcje na talerzach, polać ragoutem.

Tagi:

ryż