kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Ragout wołowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniale mi smakuje z ryżem ale z makaronem też jest niezłe :)

Ragout wołowe z pieczarkami

Składniki:

Ragout wołowe z pieczarkami

 

  • 50 dkg wołowiny
  • 1 łyżka smalcu
  • 10 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Ragout wołowe z pieczarkami
Mięso kroimy w cienkie plasterki, zbijamy tłuczkiem. Siekamy cebulkę. smażymy mięso na smalcu z dodatkiem siekanej cebulki.Solimy. Dodajemy posiekany czosnek, oprószamy pieprzem i majerankiem.Skrapiamy wodą. Przykrywamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.Drobno kroimy pieczarki dodajemy je do mięsa i dusimy do miękkości.Odstawiamy z ognia. Mieszamy śmietanę z mąką i przecierem pomidorowym.Wlewamy tą śmietanę do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem jako dodatek wspaniałe są surówki :) Smacznego!

Tagi:

wołowina